اخبار و مقالات

تاریخ ایجاد: شنبه 31 دی 1395 تعداد بازدید: 321 تعداد نظرات ارسالی: 0 نویسنده: khabar_admin
اجرای طرح کاهش وزن و سن کشتار مرغ گوشتی در سطح مرغداری های گوشتی استان لرستان
در سالهای اخیر گاهی تولید مرغ در کشور، بیشتر از نیاز داخلی است و از طرفی پایین بودن سهم صادرات به دلایل مختلف از جمله بالا بودن وزن، کیفیت پایین لاشه، بالا بودن چربی محوطه شکمی و وجود بقایای آنتی بیوتیک در بافت چربی مازاد لاشه باعث مشکلاتی در صنعت مرغداری کشور شده است. بزرگی جثه لاشه و تبعات ان، اثرات منفی بر جامعه مصرف کننده خواهد داشت.

اجرای طرح کاهش وزن و سن کشتار مرغ گوشتی در سطح

مرغداری های گوشتی استان لرستان

در سالهای اخیر گاهی تولید مرغ در کشور، بیشتر از نیاز داخلی است و از طرفی پایین بودن سهم صادرات به دلایل مختلف از جمله بالا بودن وزن، کیفیت پایین لاشه، بالا بودن چربی محوطه شکمی و وجود بقایای آنتی بیوتیک در بافت چربی مازاد لاشه باعث مشکلاتی در صنعت مرغداری کشور شده است. بزرگی جثه لاشه و تبعات ان، اثرات منفی بر جامعه مصرف کننده خواهد داشت.

با افزایش دوره پرورش و بالا رفتن سن کشتار، چربی محوطه شکمی که هزینه بالاتری برای تولید خواهد داشت نیز افزایش می یابد. از طرفی بیشتر آنتی بیوتیک ها در چربی محوطه شکمی و سایر چربی های بدن تجمع پیدا کرده که برای مصرف کننده مضر است. در اینجا چند سوال اساسی مطرح می شود:

نخست این که سایز و جثه مرغ تا چه اندازه برای مصرف کننده اهمیت دارد؟

آیا سایز مرغ پیامها و هشارهای بهداشتی را به مصرف کننده خواهد داد؟

تولیدکنندگان مرغ چه تدابیری و برنامه ای برای این موضع بیندیشند؟

باور اشتباه:1- مرغ سالم درشت تر است.  2- مرغ درشت تر خوش پخت تر است.

طبق استانداردهای بهداشت جهانی دوره پرورش مرغ گوشتی 35 تا حداکثر 42 روز و وزن مطلوب برای مصرف 800 تا 1300 گرم است. اما در ایران دوره پرورش بین 50 تاگاهاً 60 روز و وزن لاشه های مرغ با ایجاد چربی زائد در محوطه بطنی، بین 2000 تا 2500 گرم می باشد. از طرفی نمودار رشد جوجه(تولید گوشت) از یک تا 42 روزگی بصورت صعودی است و پس از ان به حالت افقی بر می گردد به این معنی که پس از 42 روز هر چه دان به مرغ خورانده شود هدر رفته و درصد ناچیزی تبدیل به گوشت و بیشتر آن صرف تولید چربی مازاد و استخوان می گردد. مناسب ترین مدت پرورش از نظر بررسی اقتصادی و کیفیت لاشه بین 5 تا 6 هفته می باشد. در کشور ترکیه مرغ زنده بین 1600 تا 1700 گرم وزن دارد که گوشت خالص آن بین 1100 تا 1300 گرم می باشد. در حالی که در ایران وزن لاشه مرغ در هنگام کشتار 2300 تا 2700 کیلوگرم است، ضریب تعدیل دان به گوشت مرغ د ترکیه 6/1 تا 8/1 و این رقم در ایران بطور میانگین 1/2 تا 2/2 است. مناسب ترین افزایش وزن در سن 6 هفتگی می باشد بنابراین نگهداری ان ها تا سنین 7 و 8 هفتگی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست.

سالانه حدود 90 میلیون تن گوشت مرغ در دنیا تولید می شود که 95درصد از این میزان با دروه پرورش کمتر از 42 روز و با وزن آماده طبخ 900 تا 1200 گرم وارد بازار می شود.

اهداف طرح تولید مرغ با سن و وزن استاندارد

اهداف اصلی تولید مرغ استاندارد در شرایط بازار گوشت مرغ استان:

1-    اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، تنظیم بازار و کنترل قیمت گوشت مرغ

2-    کنترل عوامل بازاریابی و کشتار مرغ

3-    ایجاد هماهنگی و سیاستگذاری از تولید تا مصرف

4-    ثبات و تداوم تولید نقدینگی مرغداران و خوداتکایی

5-    کنترل بازار با مدیریت تولید و تعریف پراکنش جوجخ ریزی سالانه

6-     کاهش زمان برگشت سرمایه مرغدار حداقل به میزان 15 روز هر دوره و 60 روز در سال

دلایل اقتصادی بودن تولید مرغ با سن و وزن استاندارد

از مزایای تولید مرغ سایز استاندارد میتوان به : 1- کوتاه شدن دوره پرورش 2- افزایش ظرفیت جوجه ریزی در واحد سطح 3- افزایش تعداد دوره های پرورش در سال4- افزایش میزان تولید بدون نیاز به سرمایه گذاری مجدد.5- کاهش میزان مصرف آنتی بیوتیک در دوره پرورشی.6- کاهش ریسک تلفات آخر دوره که مرغ دارای وزن بالاست 7- قابل توجه هزینه های جانبی و عوامل تولید بدلیل کاهش بیماریها و کنترل بهداشت مطلوب ساکن8- ارتقاء بهره وری و تولید اقتصادی در واحدها9- کاهش ضریب تبدیل دان به وزن زنده مرغ 10- کاهش هزینه تمام شده تولید و افزایش درآمد برای تولید کننده11- خرید مرغ در سن و وزن پایین، اقتصادی بودن خرید یک قطعه مرغ برای هر خانوار و کاهش دور ریز آن، تردی، قابلیت هضم بیشتر و 12- افزایش کیفیت و کاهش بسیار چشمگیر باقیمانده دارویی در گوشت مصفری برای مصرف کننده اشاره کرد.

با فرض بر عرض مرغ با وزن کم با قیمت برابر با مرغهای سنگین وزن و لاشه چرب، مصرف کننده مجبور به پرداخت هزینه ضایعات و چربی های غیرقابل مصرف در مرغ های درشت نمی شود . اضافه وزن مرغ گوشتی نه تنها توجیه اقتصادی ندارد بلکه سالاه نزدیک به هزار میلیارد تومان به اقتصاد صنعت طیور کشور آسیب وارد می کند که این جزء هزینه های بهداشتی و درمانی است که مصرف کننده به دلیل چرب بودن لاشه مجبور به پرداخت آن می شود و در سبد هزینه های خانوار به حساب نمی آید.

بررسی های کارشناسی نشان می دهد هرساله صدها تن دان مرغ به دلیل بالا بودن ضریب تبدیل در مرغداری استان بیش از حد  استاندارد مصرف می شود که فقط تبدیل به چربی در لاشه می شود و هزینه های گزافی به مرغداران تحمیل می نماید که در نهایت به حلقه آخر تولید یعنی مصرف کننده منتقل می شود که با کاهش سن کشتار میتوان از این ضرر اقتصادی جلوگیری نمود.

شرح پروژه:

هدف از پرورش مرغ استاندارد در استان پرورش نیمچه های گوشتی با وزن سبک بسته به نیاز بازار در مدت 36 تا 42 روز و تولید گوشت مرغ با وزن استاندارد با میانگین وزن لاشه 1800 گرم می باشد و با اجرای برنامه ها و دوره های آموزشی بیشتر برای مرغداران و استفاده از کارشناسان فنی در واحدهای گوشتی و. به کارگیری مدیریت نوین علمی و توجه جدی به کلیه امور، اعم از قرنطینه و بهداشت، فرمولاسیون دقیق و  اقتصادیجیره مرغ گوشتی بر اساس شرایط متفاوت قیمت نهاده های خوراکی مورد مصرف در دان طیور، نوسازی و بهسزی سالن ها مرغداری ایجاد شرایط و رفاه مناسب برای جوجه، پرهیز از اجرای برنامه های غیرعلمی در یک برنامه میان مدت می توان به راحتی به استانداردهای جهانی نیز دست یافت. در واقع برنامه های آموزشی و مدیریتی می بایست به گونه ای باشد تا بتوان از دوره پرورش 52 روزه به دوره 36 تا 42 روزه رسید تا بتوان مرغ استاندارد و با وزن زنده متوسط 1800 گرم تولید و به وزن لاشه مورد نظر 1300 تا 1600 گرم رسید که به هدف موردنظر که همان اقتصادی کرذدن تولید و کاهش چربی درون محوطه شکمی است دست پیدا کرد تا از این طریق به سلامت مصرف کننده کمک نموده کمک نموده و در ضمن زمینه صادرات این محصول را نیز فراهم کرد و در یک برنامه میان مدت میتوان به سطح استاندارد جهانی برسیم.

هماهنگی های لازم در راستا اجرای طرح کاهش وزن و سن کشتار مرغ گوشتی انجام پذیرفته و مقدمات اجرای این طرح از ابتدای آذرماه سالجاری با دبیری معاوت بهبود تولیدات دامی، مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی، ادار کل دامپزشکی سازمان جهاد کشاورزی ، اتحادیه مرغداران، مجمع امور صنفی کشتارگاه طیور استان لرستان و مدیری جهاد کشاورزی ، شبکه دامپزشکی، تشکلهای مرغدارن و مرغداران گوشتی کلیه شهرستان های استان لرستان لرستان در حال اجراست.

print



rating
  نظرات

نظری وجود ندارد.

نام
ایمیل
وب سایت
عنوان
نظر
تصویر کد امنیتی :
وارد نمودن کد

منوی اصلی

 

 ترویج و آموزش کشاورزی

مجموعه‌ای از مطالب آموزشی و اطلاعیه‌های ترویجی جمع‌آوری شده توسط متخصصین حوزه‌های مختلف کشاورزی.
 

 حفظ نباتات

اطلاعیه‌های پیش آگاهی و راهکارهای ارائه شده جهت مقابله با آفات.
 

 قوانین و مقررات

مجموعه قوانین و مقررات و بخشنامه‌های جدید در حوزه فعالیت بخشهای مختلف سازمان.
 

 اخبار و مقالات

مجموعه اخبار و مقالات فارسی جهت استفاده بهره‌برداران ، دانشجویان و محققین حوزه کشاورزی.